Wat is aardwarmte?

 

Aardwarmte (ook bekend als geothermie) is duurzame warmte uit de ondergrond waarmee je gebouwen en huizen kunt verwarmen. Een groot voordeel is dat bij het gebruik van aardwarmte nauwelijks CO2 of fijnstof vrijkomt.

Hoe dieper we de aarde ingaan, hoe warmer het wordt. Iedere honderd meter omlaag stijgt de temperatuur met ongeveer drie graden, en dat geldt ook voor het water dat zich op grote diepten bevindt. Dit hete water kan worden opgepompt om woningen en bedrijven te verwarmen. In vulkanische gebieden, zoals bijvoorbeeld IJsland, liggen de aardlagen met heet water vlak onder de oppervlakte. In Nederland moeten we een stuk dieper boren, op de meeste plaatsen ongeveer 2000 meter. Op die diepte is het water rond de tachtig graden en kan het direct worden gebruikt voor verwarming . Aardwarmte is niet overal in Nederland beschikbaar, dus het is belangrijk te weten wanneer je het wel of niet kunt toepassen. Een aardwarmte-installatie is een kostbare investering, waar een hoop bij komt kijken.

Dankzij innovaties in de technologie is aardwarmte heel veilig toe te passen en kunnen installaties steeds efficiënter warmte winnen. Ook ontstaan nieuwe mogelijkheden voor extra diepe boringen waarmee hoge temperatuur warmte (meer dan 130 graden) naar boven kan worden gehaald. Andere technologie, zoals warmte inzetten voor koeling en het produceren van elektriciteit, wordt op dit moment voor de Nederlandse situatie geschikt gemaakt.

.