Geschiedenis

Den Haag is de eerste Nederlandse gemeente die initiatief heeft genomen om een woonwijk te verwarmen met aardwarmte. Den Haag begon in 2008 samen met drie woningbouwcorporaties en twee energiemaatschappijen aan het project dat moest bijdragen aan de ambitie om in 2040 een volledig CO2-neutrale gemeente te zijn. In Den Haag-Zuidwest was gepland om vierduizend woningen plus een aantal bedrijven door aardwarmte van groene energie te voorzien.

In 2010 zijn de aardwarmte putten geboord op de locatie aan de Leyweg in den Haag. Echter, door de crisis werden er veel minder nieuwe woningen verkocht en bleven de gebouwde woningen veelal leeg staan. Daarmee bleef te weinig afzetmogelijkheid over om het project rendabel te maken.

In 2012 stapten woningcorporaties Staedion, Vestia en HaagWonen uit het project, waarna ook de energiemaatschappijen ENECO en EON (nu Uniper) volgden.

Haagse Aardwarmte Leyweg BV pakt het initiatief over en gaat de binnenstedelijke omgeving in Den Haag zuidwest van duurzaam gewonnen warmte voorzien uit een diepte van ruim 2000 meter in de aarde onder Den Haag.